V litru balené vody je stokrát více částic plastu, než se čekalo

Mnoho lidí se přeorientovalo na konzumaci balené vody kvůli tvrzením, že voda z kohoutku je kontaminovaná mikroplasty. Nová studie však zjistila, že plastové lahve s balenou vodou obsahují více potenciálně toxických částic než voda z vodovodu. Průměrný litr zkoumané balené vody obsahuje téměř čtvrt milionu částic mikroplastů a nanoplastů. Informovala o tom agentura AP.

Balená voda obsahuje až 100krát více částic plastu, než se dříve odhadovalo, uvedli vědci z USA.

Průměrný litr balené vody obsahuje kolem 240 tisíc detekovatelných plastových úlomků, napsali výzkumníci ve studii zveřejněné v pondělí v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dokázali najít miniaturní a očím neviditelné kousky plastu, nazývané nanoplasty, sondováním vzorků pomocí laserů, které byly vyladěny tak, aby přiměly jejich specifické molekuly rezonovat. Takový výzkum se uskutečnil poprvé.

Vědci dlouho předpokládali, že existuje spousta těchto mikroskopických plastových kousků, ale dokud výzkumníci na amerických institucích Columbia University a Rutgers University neprovedli patřičné výpočty, netušili, kolik jich je či o jaký jde typ částic.

110 tisíc až 400 tisíc částic na litr

Při analýze pěti vzorků každé ze tří běžných – a nespecifikovaných – značek balené vody výzkumníci zjistili, že množství částic (dohromady mikro- i nanoplasty) se pohybuje od 110 tisíc do 400 tisíc na litr, v průměru tedy kolem 240 tisíc.

Nanoplasty jsou částice, které jsou menší než mikron neboli mikrometr (mikrometr je odvozená jednotka soustavy SI v délce jedné miliontiny metru, někdy též označována jako mikron – pozn. red.). Např. lidský vlas je široký asi 83 mikronů.

Předchozí studie zkoumaly o něco větší mikroplasty, které se pohybují od pouhým okem viditelné velikosti pěti milimetrů až po jeden mikrometr. Nová studie zjistila, že v balené vodě bylo objeveno asi 10krát až 100krát více nanoplastů než mikroplastů.

„Zdá se, že velká část plastu pochází ze samotné láhve,“ sdělil hlavní autor studie Naixin Qian, fyzikální chemik z Columbia University.

Ovšem odborníci stále nedokážou přesvědčivě odpovědět na stěžejní otázku, zda jsou tyto kousíčky plastů skutečně škodlivé pro lidské zdraví. Bádání a další srovnávání bude pokračovat.

Na možná rizika dříve neznámých nanoplastů upozornila v roce 2020 i Akademie věd ČR. „Mikro- i nanoplasty navíc způsobují oxidativní stres, což je forma buněčné toxicity, která může vést až k rakovině,“ varoval tehdy ve svém obecném pojednání o nanoplastech toxikolog a environmentální chemik Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Zdroj: novinky.cz