Mikroplasty jsou už i v oblacích. Mohou ovlivňovat počasí a teploty.

Vzduch, voda, půda, potraviny, a dokonce i krev. Mikroplasty se dostaly úplně všude, dokonce i do placent těhotných žen. Jíme je, vdechujeme a prší na nás. Nová studie čínských vědců teď přidala na tento seznam i mraky, napsal zpravodajský server The Guardian. Kousky plastových částic byly nedávno objeveny nad východní Čínou a nový výzkum ukázal, že tyto mikroplasty mohou ovlivňovat tvorbu mraků a počasí.

Skupina vědců z univerzity v čínském Šan-tungu odebrala vodu z mraků na vrcholu hory Tchaj-šan a ve 24 z 28 vzorků našla mikroplasty. Patří mezi ně termoplast polyethylentereftalát (jinak známý jako PET), polypropylen, polyethylen a polystyren, tedy částice, které se běžně vyskytují v syntetických vláknech, oděvech a textiliích, ale také v obalech a v ochranných rouškách.

„Toto zjištění poskytuje významný důkaz o přítomnosti značného množství mikroplastů v mracích,“ uvedli vědci v článku, který vyšel v odborném časopise Environmental Science and Technology Letters.

"Tvorba mraků má ohromný vliv nejen na lokální počasí, ale i na globální teploty,“ upozornila Fay Couceirová, ekoložka z Plymouthské univerzity ve Velké Británii, která se na studii čínských odborníků nepodílela.

Mraky ovlivňují klima různými způsoby. Vzniká v nich déšť a sníh, což má vliv na vegetaci i životy lidí. Blokují světlo, čímž ochlazují povrch a poskytují stín, mohou ale i zadržovat teplo s vlhkostí a ohřívat vzduch.

Začátkem letošního roku prokázala japonská studie, že se mikroplasty nacházejí i na vrcholech hor Fudži a Ojama, což naznačuje, že částice mohou pocházet z plastů v oceánu a přenášet se vzduchem.

Koncentrace mikroplastů v mracích na hoře Tchaj-šan byla až sedmdesátkrát vyšší než v mracích na japonských horách. Vzorky z nízko položených a hustších mraků obsahovaly větší množství mikroplastů.

Stárnoucí plasty, tedy ty, které už byly zvětralé vlivem ultrafialového záření, byly menší a měly drsnější povrch. Obsahovaly také více olova, rtuti a kyslíku ve srovnání s nedotčenými, neporušenými plasty. Vědci zjistili, že mraky mohou mikroplasty modifikovat, což může mít za následek, že tyto částice ovlivňují tvorbu mraků.

Mraky ovlivňují klima celou škálou způsobů. Vzniká v nich déšť a sníh, což má vliv na vegetaci. Mraky blokují sluneční světlo, čímž ochlazují povrch planety a poskytují stín. Mohou ale také zadržovat teplo a vlhkost a následně ohřívat vzduch.

Autoři studie uvádějí, že k úplnému určení vlivu mikroplastů na počasí je zapotřebí dalšího výzkumu. Je ale zřejmé, že je možné – a nutné – vyvinout při řešení tohoto problému větší úsilí.

„Na této planetě existuje pouze jedna skupina živočichů, která používá plasty, a to jsme my, lidé,“ řekla Couceirová. „Potřebujeme globální reakci na tuto problematiku. Jedna země ji nevyřeší, protože vzduch nerespektuje hranice.“