Třpytivý poklad na málo známém potůčku

Nedostanete se sem snadno, ale cesta k tomuto malému vodnímu toku za to stojí. Jedná se o největší a nejvyšší přírodní vodopád Krušných hor, který je skrytý ve špatně dostupném terénu pravého údolního svahu potoka jižně od osady Kýšovice.

Kýšovický vodopád, někdy také zvaný jako Kýšický, leží u obce Kýšovice v romantickém Prunéřovském údolí na Chomutovsku. Prunéřovský potok v Krušných horách protéká údolím tvořeným rulou. Díky břidličnatosti tohoto nerostu je okolí vodopádu velmi strmé. Vodopád je vysoký 26 metrů a je tvořen třemi kaskádami.

První sedmimetrový, druhý desetimetrový a třetí devítimetrový. V potoce lze občas zahlédnout i třpytivé šupinky pstruhů a pokud budete pozorní, můžete tu najít i pozůstatky po dávno zapomenutých štolách.

Ke Kýšovickému vodopádu se dostanete ze dvou stran procházkou Prunéřovským údolím. Turistická cesta vás ale k samotnému vodopádu nepřivede. Abyste došli do cíle, musíte sledovat nejen mapu, ale i pátrat a pozorovat přírodu okolo vás. Na chvíli se tak stanete dobrodruhem i průzkumníkem.

Pokud máte více času, vyrazte po žluté turistické značce z obce Výsluní. Po překročení historického kamenného mostu přes Prunéřovský potok odbočíte na modrou turistickou značku (cca 4,5 km).

Druhá trasa, která je označena modře, míří po proudu Prunéřovského potoka od osady Celná (cca 3,5 km). Stezka klesá zalesněným Prunéřovským údolím, zurčící potok si razí cestu mezi kameny a vy ho občas přebrodíte či přejdete přes dřevěný můstek.

Cesta ke Kýšovickému vodopádu není vhodná pro kočárky a handicapované. Na výlet s malými dětmi yrazit můžete, ale je vhodné mít s sebou nosítko. Větší děti budou nadšené z dobrodružného putování.

A než se k vodopádu vydáte a uvidíte jeho krásy naživo, můžete se zatím podívat v následujícím videu: