Rok 2020 se zařadil ke srážkově nejbohatším

Loňský rok provázely pro Česko typické výkyvy - tedy sucho i povodně, horko i chladno. Nejdřív pětisetleté sucho, pak skoro šest propršených měsíců. V Česku se tak uzavřel nejdeštivější rok za poslední dekádu.

Hydrologický rok 2020 se počítá od 1. listopadu 2019 do 31. října 2020. Přestože meteorologové stejně jako v posledních pěti letech na jaře zaznamenali nedostatek srážek, situace se změnila v červnu, kdy se vydatnější srážky doprovázené menším i větším rozvodněním toků opakovaly prakticky každý měsíc až do října.

V loňském roce spadlo na území Česka v průměru 322 milimetrů srážek. Pro mnoho lidí tak bylo léto podprůměrné a chladné. Podle meteorologů to tak není – na středoevropské poměry bylo v normálu, dokonce mírně nadprůměrné. Jsou to naopak předchozí roky, které byly extrémní.

Z meteorologického hlediska už sucho není minimálně poslední dva měsíce na většině území republiky, ale z klimatologického hlediska, tedy dlouhodobého, je v Česku stále značný deficit srážek a půdní vláhy, a to o 576 milimetrů.

Změny počasí na Česko dopadají různě, severozápad republiky byl letos dešťově podprůměrný, naopak na Moravě srážek napadlo až o třetinu víc oproti dlouhodobému průměru.

Teprve v květnu se završila epizoda pětisetletého sucha. Deštivější půlrok sice dostatečně nasytil půdu do jednoho metru hloubky, ale po srážkově bohatém říjnu přišel suchý listopad, kdy nespadla ani polovina obvyklých srážek, půdní vlhkost začala klesat, a to především na horách a na západě republiky. Sucho se tak může rychle vrátit.

Odborníci proto varují, že se krajina musí připravit na extrémnější výkyvy počasí. Podle nich může pomoci systematické zvyšování retence půdy, například nové tůně, mokřady, v zemědělské rovině ochrana mulčováním a vysazování meziplodin. V lesích je třeba více kombinovat stromy produktivnější s těmi odolnějšími.

Jak rychle se do Česka mohou vrátit obrázky vyprahlé krajiny nebo usychajících zahrad, klimatologové nedokážou předpovědět. Je ale jisté, že extrémů bude přibývat.

Zdroj: seznamzpravy.cz