Proč žáby skáčou?

Dnes doporučujeme zajímavý pořad na webu ČT edu o tom, proč se žáby pohybují jinak než jejich blízcí příbuzní - mloci.

Marek a britský vědec Michael se v pasáži zabývají žábami a jejich pohybem. Dozvíme se informace o tom, jak se žáby vyvinuly, proč začaly skákat (vyvinulo se to z plavání, úniková reakce) či jak vznikne zkamenělina.

Epizoda "Proč žáby skáčou" vychází z cyklu "Lovci záhad", který vznikl v koprodukci České televize, Akademie věd ČR a společnosti HERAFILM. V polohraných příbězích pátrá po původu nejrůznějších záhad z oblasti vědy a techniky. Pořadem provádí Marek Mikulášek a Michael Londesborough, český vědec britského původu zabývající se anorganickou chemií. Michael propojuje Markův laický pohled na zkoumané problémy s oblastí vědy a podpůrnými experimenty, které si divák může vyzkoušet i doma.

V epizodě Proč žáby skáčou si Marek klade otázku, proč se žáby pohybují skákáním, a ne jako jejich blízcí příbuzní, mloci, chůzí. Odpověď na tuto otázku Marek a Michael nalézají mimo jiné experimentem v plaveckém bazénu či díky spolupráci s Geologickým ústavem Akademie věd. Tento díl se ovšem nesoustředí pouze na způsob pohybu žab, ale ukáže rovněž možnosti využití těchto obojživelníků člověkem dnes i v době kamenné a vysvětlí spojitost mezi nimi a vynálezem baterie.

Na pořad se můžete podívat na webu edu.ceskatelevize.cz