Proč je moře modré a proč nepřeteče?

Ať už k moři jezdíte pravidelně, teprve se tam chystáte nebo o písečných plážích a nekonečné modré hladině zatím jen sníte, štědře ilustrovaná kniha dvou francouzských tvůrců vám o něm prozradí všechno, co jste si kdy přáli vědět!

Jak vznikají vlny? K čemu má ježovka ostny? Kdo žere mořskou hvězdici? Proč jsou plameňáci růžoví? Existovala moře a oceány vždycky? Jak staré jsou oceány? Jaký je rozdíl mezi mořem a oceánem? Jak vzniká oceán? Je moře vždycky uzavřené? Proč je moře slané? Může moře zamrznout?

Ti, kdo se zajímají o moře, mají spoustu otázek. A každá z nich si zaslouží odpověď. Na tyto otázky najdete odpovědi v knize "Moře v 300 otázkách a odpovědích" od francouzského přírodovědce a entomologa Vincenta Albouye.

Zajímavé otázky a odpovědi vás možná hodně překvapí! Jsou podány jednoduchým a srozumitelným jazykem a provází je mnoho obrázků. Poslouží jako zásobárna praktických rad a informací o bohatém prostředí, o které musíme pečovat.

Kniha je rozdělena tematicky do šesti částí: historie oceánů a moří, různé tváře pobřeží, třetí část se dotýká fenoménu slapových jevů, čtvrtá pobřeží během odlivu a přílivu a další dvě jsou zaměřené na vztah člověka a moře a ohrožení mořského prostředí.

Francouzský entomolog Vincent Albouy má na kontě už několik desítek popularizačních knih o přírodě. Knihu "Moře v 300 otázkách a odpovědích" ilustroval jednoduchými, ale vcelku realistickými modro-bílými kresbami vědecký ilustrátor Jean-Louis Verdier. Český překlad po odborné stránce provedla Lucie Juřičková z pražské Přírodovědecké fakulty UK, která je tou nejlepší zárukou, že se do češtiny podařilo bezchybně převést i některé méně frekventované termíny z oblasti, která je pro nás vzhledem k vnitrozemské poloze České republiky přece jen trochu exotická.

Knihu "Moře v 300 otázkách a odpovědích" naleznete zde