Proč je důležité vracet vodu právě lesu?

Lesy významně podporují vznik srážek, jsou přirozenými chladícími systémy a přírodní zásobárnou vody. Zabraňují také odtoku přívalových srážek a chrání půdu před slunečními paprsky. Vytvářejí toky vzduchu a vlhkosti a tím budují přívětivé klima pro život rostlin a živočichů.

Česko je střecha Evropy. Všechna voda od nás odtéká, je proto třeba s ní lépe hospodařit. Lesy ČR jsou v této oblasti velmi aktivní. V minulém roce spustily celostátní program “Vracíme vodu lesu", který podporuje zadržení vody v lesích a vznik v stovky malých nádrží, mokřady, rybníčky, revitalizace a meandrující potoky. Rozpočet tohoto programu činí více než miliardu korun. Připomeňme, že Lesy ČR jsou správcem přibližně třetiny drobných vodních toků u nás - tedy více než 38 000 km říček, bystřin a potoků.

Kde program pomáhá?

V rámci programu byla obnovena například vodní nádrž Všesoky, historická nádrž Dolní Čtvrtník na Benešovsku, nádrž Artmanov-horní v obci Třemešná, vodní nádrž Kojetín, nádrž Markovka v Kožichovicích u Třebíče, retenční nádrž Julinka a odbahněna byla vodní nádrž Sedlinka v Moravskoslezském kraji.

Za 1,6 milionů korun byla opravena vodní nádrž Malý Tovaryš, jedna ze soustavy historických nádrží v povodí Plavného potoka v Rychlebských horách. Podnik také v západních Čechách u obce Rájov obnovil koryta přítoků mlýnského potoka a vybudoval devět tůní. Zrenovován byl také Lovětinský rybník u Chrudimi a bezmála 1,9 milionů korun bylo investováno do opravy rybníka Dolní Židovka na Nymbursku ve Středočeském kraji. Revitalizací prošel rovněž Borušovský potok v Pardubickém kraji.

Novomlýnské nádrže pomáhají lužním lesům

Lužní krajina na soutoku Dyje, Moravy a Kyjovky trpí dlouhodobým suchem, poklesla zde i hladina spodní vody. Lesníci s vodohospodáři tedy v rámci programu oblast opakovaně záměrně povodňují, aby tak obnovili někdejší vodní režim říčních niv a zachovali tamější biotopy.

Co je v plánu?

Z připravovaných staveb to bude například obnova vodní nádrže Šumná, retenční nádrž U Sila na Znojemsku či jez na Dyji, který má optimalizovat vodní režim v evropsky významné lokalitě Soutok.

V Moravskoslezském kraji chtějí Lesy ČR opravit deset příčných stupňů v intravilánu obcí Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice. V Kraji Vysočina budou pokračovat v rekonstrukci výpustného zařízení a odbahnění vodní nádrže Kožichovice na Třebíčsku. V Kralické oboře u Náměště nad Oslavou zahájí obnovu dvou nádrží a dále zrekonstruují zaniklou retenční nádrž na Telčsku.

Prohlédněte si přiložené video.

Zdroj: vracimevodulesu.cz