Papírnictví z druhé ruky

Jak dát materiálům druhou šanci? Tak na to přišly designérky Sára Bergmannová a Michaela Klihavcová, které recyklují nevyužité materiály, ze kterých vytvářejí nádherné zápisníky, notesy, bloky, fotoalba, balicí papíry a další produkty.

Jejich produkty jsou jedinečné a noví majitelé nad nimi mohou přemýšlet, jaké příběhy jsou skryté v použitých materiálech. Všechna díla jsou sdružená pod značkou REFORMÁT, která původně vznikla jako projekt pro bakalářskou práci na půdě Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Projekt Reformát je papírnictví z druhé ruky a knihařská dílna pro veřejnost. Zabývají se přímou recyklací, tedy zpracováváním odpadového materiálu, především pak papíru. Vyrábí z něj funkční a praktické produkty, jako jsou bloky, zápisníky, kuchařky, herbáře a mnohé další. Tvorba je zaměřená na udržitelný rozvoj, práci s druhotnými materiály, knihařské řemeslo a v neposlední řadě i grafický design.

Součástí pražského kamenného obchodu je i sdílená knihařská dílna pro veřejnost. Ta nabízí možnost výroby vlastních autorských produktů, zakázek, maket a dalších výrobků na profesionálních knihařských strojích, které jsou zájemcům plně k dispozici. Návštěvníci dílny tedy mohou po absolvování základního zaučovacího kurzu obsluhovat stroje zcela sami a bez dozoru.

Více na webu reformat.cz/