Od Nového roku musí obce zajistit místo na třídění jedlých olejů

Od 1.1.2020 by se měl zlepšit sběr jedlých olejů a tuků. Obce musí od Nového roku celoročně zajistit místa, kam tento odpad budou moci občané odkládat. Musí buď přistavit speciální kontejnery, anebo umožnit třídění ve sběrných dvorech.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce touto novou povinností zvýšit recyklaci odpadů a snížit riziko, že skončí v odpadních vodách.

Řada obcí třídí jedlé oleje či tuky dobrovolně už v současnosti a čísla ve sběru rostou. Zatímco v roce 2016 je vybíralo z celkového počtu 6258 obcí pouze deset procent v množství 88 tun, o rok později se počet obcí zvýšil na zhruba 900. Vytřídily 192 tun použitých olejů a tuků.

Kromě lepší recyklace odpadů chce MŽP podpořit ale i snahu o využití neropných zdrojů v ČR v různých odvětvích průmyslu - gumárenském, dřevařském nebo i v energetice.

"Upravené odpadní oleje se dají přidávat k pohonným hmotám (výroba biopaliv), nejjednodušší ale je jejich energetické využití při výrobě tepla a elektřiny," řekl Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Oddělený sběr jedlých tuků a olejů podle něj posune Česko i k tomu, aby plnilo vysoké evropské cíle a snížilo riziko, že se tyto tuky a oleje budou dostávat do odpadních vod.

Zásadní změny ve sběru i využití odpadů čekají ale Česko až od roku 2021, kdy by měly začít platit nové odpadové zákony. Začátkem prosince je schválila vláda a začátkem letošního roku o nich začne jednat Sněmovna.