Navštivte Labský vodopád v Labském dole

Krkonošské pohoří je hlavní vodopádovou oblastí v Česku. Z náhorní plošiny do Labské rokle dopadá jeden z nejhezčích a nejmohutnějších vodopádů krkonošského Labského dolu - Labský vodopád.

Labský vodopád se nachází pouhý kilometr od pramene Labe. Spadá z výšky 45 metrů do Labské rokle a dále se pak říčka dere přes 200 m dlouhý úsek kamenitých peřejí Labským dolem.

Vodopád zpřístupňuje zábradlím opatřená vyhlídka nad jeho horní hranou, ze které je vidět několik pěkných kaskád. Labská rokle je pokračováním Labského dolu, který tu v dávných dobách vymodeloval ledovec. V místě nad vodopádem bývala v minulosti umístěna vodní nádrž se stavidlem, kterou nechal vybudovat tehdejší majitel Labské boudy. Když se sešli turisté, obsluha vytáhla stavidlo a vodopád se spustil mohutnějším proudem. Z důvodu ochrany byla nádrž později zrušena a ty časy dnes připomíná už jen stavidlo, které tu zůstalo.

Nyní, v zimě, když voda vlivem mrazu změní své skupenství, vznikne v Labské rokli mohutný ledopád, který spadá na dno v podobě obřích boulí, který je však velmi často zmrzlý jen na povrchu.

Kudy k Labskému vodopádu?

K Labskému vodopádu vede řada kratších i delších turistických cest. V letním období (v zimě uzavřeným) se můžete vydat Labským dolem po modré značce ze Špindlerova Mlýna. V zimě na běžkách či sněžnicích je ledopád dostupný po červené (posléze modré) značce z Dvoraček, i klasicky po hřebenech od Vosecké nebo Martinovy boudy.