Navštivte botanickou zahradu v údolí potůčku Malá Rokytka

Botanická zahrada v pražských Malešicích je tak trochu zapomenutá. Kromě místních do ní zavítá málokdo, přitom nabízí přinejmenším nádhernou procházku. Zajet se sem dá i pro kytici, květinovou sadbu či školkařské výpěstky, které vždy platily za velmi kvalitní.

Školní botanická zahrada se rozprostírá na území historického parku, založeného kolem roku 1920 známým pražským zahradním architektem Františkem Thomayerem, bratrem známého lékaře.

Zabírá plochu 11 hektarů a skleníky z ní tvoří 2 tisíce metrů čtverečních. Plochou skleníků je jednoznačně největší pražskou botanickou zahradu.

Zahrada shromažďuje více jak 5000 taxonů rostlin. Je členem Unie botanických zahrad ČR a spolupracuje s řadou botanických zahrad v republice i ve světě. Podívat se tu můžete například na arboretum, vřesoviště, alpinum, pěstební část či provozní zahradu.

Provozní zahrada produkuje letničky k výsadbám, řezané květiny a okrasné dřeviny. Jde tak o produktivní práci žáků v hodnotě téměř tří milionů korun. Výrobky zdejší botanické zahrady můžete najít i ve velkoobchodech a u drobných obchodníků.

Zmínit je třeba i vodopád s jezírkem a malou kaskádou tůní. Při stavbě této chlouby zahrady se podařilo zachovat mnohé původní cenné dřeviny, jež se tak staly součástí nové kompozice, a řada dalších sem byla po pečlivé úvaze vysázena.

Zahrada, která původně vznikla jako park Jiráskovy vily, patří střední zahradnické škole na Jarově a je spojena především se zahradnickým učňovským školstvím. Navštívit ji ale může úplně každý, a to dokonce zadarmo.