Náročná, ale krásná procházka k Rešovským vodopádům

Vydejte se s námi za přírodním skvostem! Rešovské vodopády jsou jedním z nejoblíbenějších turistických cílů na Moravě.

Říčka Huntava zde v kaňonovitém údolí vytváří kaskády a vodopády, největší svého druhu v Nízkém Jeseníku. V místech vodopádů překonává Huntava pruh tvrdší horniny (porfyroidu). Nejvyšší stupeň je 10 metrů vysoký. Scenerie je působivá hlavně při vyšším průtoku. Celé území o rozloze 6 ha je pokryto přirozenými smrkovými lesy. Pod vodopády kdysi pracoval vodní mlýn.

Terén je těžší, ale větší děti ho zvládnou

K Rešovským vodopádům je nejvhodnější přístup od Rýmařova. Místa jsou od sebe vzdálená jen 8 kilometrů a z města vede zelená turistická značka. Ta vás dovede až do vesničky Rešov, odtud je odvozen název celého přírodního komplexu. Ten, kdo přijede z Rýmařova automobilem má tu výhodu, že zde může zaparkovat zdarma. Z Rešova pokračujete až k rozcestí Fialův mlýn a pak začíná procházka přímo kaňonem Rešovských vodopádů. Jde o postupný sestup s velkým převýšením.

Máte kolem sebe panenskou přírodu,cestou nartazíte i na odpočívadla, dřevěné schody a můstky, které výborně zapadají do okolní krajiny. Navíc díky nim uvidíte zblízka i jinak těžko dostupná místa. Terén je totiž poměrně těžký a je třeba dávat pozor. Větší děti ale cestu zvládnou. Cesta vede v těsné blízkosti vodopádů a to většinou po kamenité stezce. Určitě byste neměli zapomenout na fotoaparát, ať máte na tu krásu památku. Za snímek stojí nejen již zmíněné vodopády a kaskády, ale také okolní skalní útvary. Mimo to si cestou můžete prohlédnout i zbytky středověkého hradu…

Okolí nabízí i další krásná místa

Kdo by si chtěl výlet prodloužit, může se vydat po modré turistické značce až na nedaleký hrad Sovinec. Ten založili bratři Pavel a Vok z rodu Hrutoviců, za II. světové války se stal vězením pro francouzské vojáky a dnes skrývá expozici o životě na středověkém sídle. Často se v hradním areálu pořádají různé zábavné akce pro veřejnost.

V jihozápadní části Rešovské pahorkatiny pak naleznete přírodní park Sovinecko. Protékají zde říčky Huntava, Oslava, Teplička a Sitka. Je domovem 129 druhů ptáků, mimo jiné vzácného výra velkého. Na hranici přírodního parku leží historické město Šternberk, kde je hrad z poloviny 15. století.

A kdo by se po náročném, ale krásném výletě chtěl v teplých letních dnech osvěžit, může navštívit městské koupaliště Šternberk, kde mimo bazény naleznete i dětské brouzdaliště, tobogán a skluzavky. Za dospělého zde zaplatíte na celý den 60 Kč a za dítě 30 Kč.