Mobula 8: loď určená k čištění moře

Od břehů indonéského ostrova Bali vyrazila loď určená pro sběr odpadků. Malé plavidlo nazvané Mobula 8 bude vyrážet na plavby s cílem ulevit od znečištění tomuto regionu nechvalně známému kvůli problému s plastovým odpadem, napsala agentura Reuters.

Mobula 8, která je „dítětem“ švýcarsko-francouzského dobrodruha Yvana Bourgnona, dokáže sbírat pevný odpad, mikroodpad i vyteklý olej. Bourgnon počítá s tím, že ročně odklidí 1000 tun odpadu.

Bourgnon v roce 2016 založil nevládní organizaci SeaCleaners. Stalo se to poté, co sám obeplul svět a na vlastní oči viděl, jaký je rozsah krize způsobené plastovým odpadem v oceánech. Doufá, že lodě podobné Mobule 8 se objeví i jinde ve světě.

„Když jsem v roce 2014 plachtil kolem ostrova Bali, objevil jsem, jak je ostrov nádherný, ale byl jsem trochu zklamaný ze znečištění plasty,“ uvedl Bourgnon. Organizace SeaCleaners na svých internetových stránkách uvádí, že v 372 řekách na Bali voda každý rok unáší 33.000 tun plastového odpadu.

Reuters píše, že Asie ze všech kontinentů nejvíce znečišťuje oceány plastovým odpadem a Indonésie, země s 270 miliony obyvatel, je považována za zásadní zdroj tohoto znečištění. Plasty ohrožují existenci některých mořských živočichů a mikroplasty se staly součástí potravního řetězce. Ochránci životního prostředí v souvislosti s tím varují před závažnými dopady pro život na planetě.

Světoznámé pláže na Bali v posledních letech ve vrcholu monzunové sezony, kdy silný vítr a deště vyplavují nečistoty ze sousední Jávy, zavalují odpadky.

Henry Lin, turista z Tchaj-wanu, který se na Bali učí surfovat, řekl, že Mobula 8 je dobrý nápad, ale má svá omezení. „Měli bychom přestat vyhazovat odpad do moří a omezit použití plastových sáčků, produkovat méně plastového odpadu a používat méně výrobků z plastu,“ myslí si.