Ledové království Pulčínských skal

Ledový poklad v podobě několikametrových oranžových ledopádů, můžete objevit ve skalách nedaleko osady Pulčín, v Javorníkách. Na skalních převisech se tu mezi prosincem a březnem objevují oranžovo-hnědé ledové útvary, nabývající v maximu až čtyřmetrové výšky.

Ojedinělé skalní město Pulčínské skály se nachází v jihozápadní části Javorníků ve svazích kopce Hradisko (773 m), necelý kilometr severně od centra vesnice Pulčín. Svahy Hradiska jsou doslova poseté pískovcovými skalními výchozy, které jsou od roku 1989 předmětem ochrany národní přírodní rezervace Pulčín – Hradisko.

Nejrůznější skalní stěny, věže, plošiny, plotny a kamenné bloky jsou složené z třetihorních hrubě zrnitých pískovců a drobnozrných slepenců. Jejich stáří se odhaduje na 36 milionu let. Je zde i několik pseudokrasových jeskynní. Největší je puklinová jeskyně Velryba (Hladomorna) s délkou 50 metrů. Tato jeskyně a několik dalších se nacházejí mimo turistické trasy a proto je k nim přístup zakázán.

Na ledopádech vás určitě zaujme jejich barva. Spíš než led totiž připomínají karamel. Zatímco třeba u známých Brtnických ledopádů v Českém Švýcarsku můžou za jejich zbarvení různé sedimenty, které voda při oblevách zanáší z horních partií do ledových roklí, za zabarvení Pulčínských ledopádů může vzácná mikroskopická sněžná řasa, která v ledu žije. Vědci ji tu objevili až v roce 2008.

Nejsnáze jsou ledopády dostupné z osady Pulčín, která je součástí obce Francova Lhota. Do Pulčína vede přístupová komunikace, na kterou odbočíte na okraji Lidečka. V centru Pulčína je pro motoristy k dispozici parkoviště. K ledopádům dodete přes cyklotrasu značenou modrožlutým pruhem. Ta vede na okraj lesa a pokračuje necelých 500 metrů po směrových šipkách. Z centra Pulčína k ledopádům a zpět je to asi 5 km.

Ledopády leží ve vzácné přírodní rezervaci, což vyžaduje od návštěvníků ohleduplné chování. Je nutno dbát osobní bezpečnosti – pohyb v hornatém zimním terénu vyžaduje zejména pevné boty.