Lagom: tajemství spokojeného života

Tentokrát pro vás máme tip na zimní čtení, knihu se zajímavým názvem "Lagom"...že jste ho ještě neslyšeli? Slovo Lagom (vyslovuje se lá-gom) popisuje švédské umění života v rovnováze. Autorka Niki Brantmarková vás v knize provede stylem Lagom, který se promítá do rodiny, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do vztahu k přírodě.

Lagom je střízlivé a ekologicky šetrné přemýšlení o životě, kdy byste se neměli obklopovat věcmi, které nepotřebujete. Lagom znamená ani moc, ani málo nebo také tak akorát. Lagom je například přesně správné množství mléka v šálku kávy. Znamená strávit víkend u přátel v jejich domě, ale vzít si s sebou své vlastní povlečení, protože je fér podělit se o starost s praním prádla. Je to zaručená možnost zůstat doma s nemocným dítětem a plným platem k tomu, ale nikdy tohoto práva nezneužít. Lagom je dát si hamburger, ale vzdát se hranolků, protože střídmost je cnost. A plýtvání je smrtelný hřích.

Lagom je životní styl, který je v severských zemích čím dál oblíbenější. A přesně o tom je tato kniha. Autorka popisuje život podle Lagom v pracovním, osobním či společenském životě. Kniha obsahuje povídání, praktické rady, tipy a recepty. Díky ní zjistíte, že k vychutnání radostí života a drobných okamžiků nepotřebujete přepychové kulisy a získáte to nejvzácnější - čas pro sebe a své blízké.

Autorka knihy, Niki Brantmark, je blogerka věnující se interiérovému designu. Pochází z Londýna, ale před deseti lety se provdala do Švédska a už několik let provozuje velmi úspěšný blog o bydlení, na kterém sdílí fotografie severských bytů, domů i víkendových chat. Její publikace chce ukázat, v čem tkví recept švédského životního stylu, který si tato původem Londýňanka, zvyklá na hektický život v multikulturní metropoli, rychle osvojila. Zprvu jí sice švédský svět připadal moc domácký a obyčejný, ale brzy onu opěvovanou všednost přivítala jako klíč ke zklidnění a užívání si každého dne.

Knihu Lagom naleznete zde