Kosmetika z použitého fritovacího oleje?

Novou továrnu na recyklaci odpadního oleje postaví bohumínská společnost Bochemie. Provoz plánuje spustit už letos na podzim.

Továrna by měla používat originální českou technologii Hydal, kterou vyvinula nanotechnologická společnost Nafigate ve spolupráci s VUT Brno, Vysokou školou technologickou v Praze a dalšími akademickými pracovišti.

Technologii chtějí využít především na výrobu kosmetiky, krémů nebo biorozpouštědel, v delším časovém horizontu i obalových materiálů a dalších produktů.

V České republice, ale i v řadě dalších zemích se v obcích zavádí sběr olejů. Běžně se totiž oleje vylévají do kanalizace a stávají se tak obrovským problémem, který se doslova navaluje. Výsledkem vylévání oleje do výlevky jsou mnohatunové zátky, jejichž odstranění je noční můrou provozovatelů kanalizace.

Technologie Hydal umí z odpadních olejů vyrobit bioplasty, které jsou kompostovatelné, rozložitelné a bez vzniku mikroplastů zamořujících životní prostředí.

Bioplast z technologie Hydal nemá sloužit pro výrobu plastových obalů. Technologicky i ekonomicky je výhodnější výroba mikroplastů. Jejich použití v kosmetice hodlá Nafigate na českém trhu otestovat už na podzim, kdy uvede na trh biorozoložitelná mýdla, která částečky bioplastu budou obsahovat. O využití mikročástic projevil zájem také norský koncern Orkla, který v Česku vlastní značky Vitana nebo Hamé. Bioplasty chce využít jako komponenty do kosmetických výrobků. Vyrábět by se mohly třeba z fritovacího oleje, který Orkla používá ve svých závodech pro smažení bramborových chipsů.

Technologie by mohla pomoci vyřešit problém, jak likvidovat celosvětově rostoucí množství použitého fritovacího oleje. Ročně se jeho používání zvyšuje o deset procent. Dosud se likvidoval například přeměnou na bionaftu. Hydal z něj ovšem dělá cennější surovinu. Kromě fritovacích olejů se zabývají také využíváním odpadních tuků z čističek vod, odpadů z kávy nebo tuků, které vznikají při výrobě palmového oleje.

Více o technologii Hydal naleznete na webu: nafigate.com

Nebo v následujícím videu: