Jak urychlit tání ledové kostky?
Rozpustit kostku ledu může někdy trvat docela dlouho. Urychlit tání můžete například teplem vašich dlaní. A nebo můžete vyzkoušet pokus, ve kterém použijete sůl.
Co budete potřebovat:
- 2 kostky ledu
- 2 malé skleničky, do kterých se vejde kostka ledu
- v každé skleničce trochu vody (přibližně půl centimetru)
- 3 lžíce soli
A jak postupovat?
- Kostky ledu vložíte do kádinek nebo skleniček, každou do jedné kádinky.
- Do jedné skleničky s kostičkou ledu nasypete 3 lžíce soli.
- Pozorujte, jak taje led v obou skleničkách.
- Zjistíte, že led posypaný solí taje rychleji.
Vysvětlení
Teplota tání ledu je za normálních podmínek 0 °C. Pokud do něj ale přidáte nějakou vhodnou příměs, v tomto případě sůl, změníte složení ledu, který už není tvořen pouze vodou. Vznikla nová směs, ve které můžete pozorovat rovnou dva jevy.
- Teplota tání klesne podle množství přidané soli až na přibližně -21 °C. Směs ledu a soli je tedy při teplotě 0 °C nad svou teplotou tání – led začne tát. Chvíli po přisypání soli totiž uvidíte, že směs se solí taje rychleji.
- Na tento děj se spotřebovává teplo z okolí a to se projeví snížením teploty směsi. Výsledkem je směs, která má sice teplotou nižší než 0 °C, ale je z velké části roztátá. Můžete si sáhnout na kádinky zespoda, ta se solí je studenější.
Zdroj: vida.cz