Jak urychlit tání ledové kostky?

Rozpustit kostku ledu může někdy trvat docela dlouho. Urychlit tání můžete například teplem vašich dlaní. A nebo můžete vyzkoušet pokus, ve kterém použijete sůl.

Co budete potřebovat:

  • 2 kostky ledu
  • 2 malé skleničky, do kterých se vejde kostka ledu
  • v každé skleničce trochu vody (přibližně půl centimetru)
  • 3 lžíce soli

A jak postupovat?

  1. Kostky ledu vložíte do kádinek nebo skleniček, každou do jedné kádinky.
  2. Do jedné skleničky s kostičkou ledu nasypete 3 lžíce soli.
  3. Pozorujte, jak taje led v obou skleničkách.
  4. Zjistíte, že led posypaný solí taje rychleji.

Vysvětlení

Teplota tání ledu je za normálních podmínek 0 °C. Pokud do něj ale přidáte nějakou vhodnou příměs, v tomto případě sůl, změníte složení ledu, který už není tvořen pouze vodou. Vznikla nová směs, ve které můžete pozorovat rovnou dva jevy.

  1. Teplota tání klesne podle množství přidané soli až na přibližně -21 °C. Směs ledu a soli je tedy při teplotě 0 °C nad svou teplotou tání – led začne tát. Chvíli po přisypání soli totiž uvidíte, že směs se solí taje rychleji.
  2. Na tento děj se spotřebovává teplo z okolí a to se projeví snížením teploty směsi. Výsledkem je směs, která má sice teplotou nižší než 0 °C, ale je z velké části roztátá. Můžete si sáhnout na kádinky zespoda, ta se solí je studenější.

Zdroj: vida.cz