Jak se vytváří kouzelné produkty z odpadů?

Další ze zajímavých inspirací, jak využívat druhotné suroviny, je firma RESPIRO. Ta pro produkty, které už dosloužily, nachází další uplatnění a ne jen tak ledajaké.

Firma Respiro sbírá použité materiály z cykloservisů, tiskáren, autovrakovišt a vinařství, aby z nich mohla vytvořit jedinečné a praktické ekologicky šetrné výrobky. Eliminuje tak produkci nekonečného množství obalového materiálu na jedno použití.

Cykloduše, hasičské hadice, autoplachty nebo gramodesky jsou produkty, pro které bychom asi těžko hledali po jejich dosloužení další účel. Firmě RESPIRO se pro ně však povedlo najít další uplatnění.

Z hasičských hadicí, autoplachet nebo cykloduší šije neotřelé batohy a z gramodesek vyrábí hodiny na zeď.

Výrobky s příběhem

Respiro vyrábí například kabelky, ručně ušité z cykloduší, které dříve vyjížděly horské serpentiny v exotických zemích a dnes je mají nové hrdé majitelky, které se mohou pyšnit jedinečným designem a také ekologickou duší - novým životem tohoto módního doplňku.

Společně s Institutem Cirkulární ekonomiky realizuje navíc projekt Škola bez odpadu. Jeho cílem je změna vnímání odpadu u dětí. Společně s dětmi tak RESPIRO vytváří z odpadu umělecká díla, která slouží k radosti i užitku v každodenním životě.

Další zajímavé inspirace, jak využívat druhotné suroviny neleznete na webu druhotnasurovina.cz