Jak se přetváří odpad v design?

Na webu Zajímej.se naleznete mnoho inspirací, jak udržitelně využívat surovinové zdroje. Zejména dámy bude zajímat kolekce Koko Chanel, která pracuje s odpadovým materiálem a vytváří originální kabelky z vaječných skořápek.

Vytváření nejrůznějších alternativních materiálů je jedním z populárních a nevyhnutelných směrů současného designu. Kristina Zejkanová proto v rámci svého studia na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni vytvořila pod vedením Jany Potiron originální kolekci Koko Chanel, která pracuje s odpadovým materiálem.

Zejkanová se zaměřila na předměty z každodenního života, které lidé vyhazují, aniž by pro ně hledali jiné využití. Zejména při přípravě jídla skončí v odpadkovém koši velké množství surovin, ať už se jedná o slupky z ovoce, oschlé pečivo nebo vaječné skořápky. A právě skořápkám chtěla dát Zejkanová druhou šanci a poukázat na jejich neobyčejně obyčejnou krásu.

Rozdrcením skořápek z vajec a jejich smícháním s trochou pryskyřice získala zajímavý nevšední materiál, který se dá jednoduše vtlačit do nejrůznějších forem. Po vytvrzení je hmota poměrně snadno opracovatelná, voděodolná, nehořlavá a příjemná na dotyk.

Když dotáhla nový materiál ke své spokojenosti, začala řešit podobu finálního produktu.

Tvar kabelky je čistý a minimalistický, aby co nejvíce vynikl právě jedinečný materiál. Struktura rozdrcených skořápek nápadně připomíná třpytky a flitry, které jsou pro psaníčka typické, zatímco pruh bavlněné látky symbolizuje kovový rám, který najdeme u většiny plesových kabelek.

I výběr vhodné barvy látky zabral Zejkanové čas, protože i zde jí záleželo na tom, aby i barva měla své odůvodnění. Nakonec se rozhodla pro tmavě zelenou, která symbolizuje uschlé seno, do kterého slepičky snáší svá vajíčka.

Ke kabelce pak navrhla i pánské motýlky.

Tak co říkáte na neotřelou "skořepinovou" módu?

Zdroj: zajimej.se