Helenčiny vodopády v údolí Nivského potoka

Krásný přírodní úkaz na Nivském potoku se nachází kousek od rozcestí u obce Svahová. Helenčiny vodopády najdete v těsné blízkosti červené značky, zhruba 40 m od cyklostezky mezi Svahovou a Sluneční cestou.

Před dřevěným mostkem (od Svahové) vede k vodopádům lehce vyšlapaná cestička. Dno údolí tu v jednom místě tvoří skalní práh, přes který potok přepadá. Díky tomu zde vznikl čtyřmetrový vodopád, pod kterým jsou ještě další dvě nízké kaskády.

Přirozený průměrný průtok vodopádem je uměle zvýšen z 60 litrů za sekundu na zhruba 100 litrů za sekundu přívodem z rybníků Kachní a V Díře.

Menší peřeje jsou i cestou po proudu potoka až k Nivskému mlýnu, kde Lužec teče přes velké kameny a skalní prahy.

Nivský potok, na kterém vodopád vznikl, má dva prameny. Jeden z nich, Lužec, pramení 1 km severozápadně od Lesné ve výšce 864 m a protéká Telčským rybníkem. Druhý - Nivský potok - pramení 1,6 km severozápadně od Svahové ve výšce 871 m a protéká Kachním rybníkem. Oba potůčky se stékají 1,7 km severně od Svahové. Oba názvy potoka, tedy Nivský i Lužec, vznikly předkladem z německého Aubach (Au – niva, luh).

V 70. letech 20. století byl dolní tok potoka v souvislosti s těžbou uhlí přeložen a zaústěn z části do Podkrušnohorského přivaděče, částečně upraveným korytem do Bíliny. Voda z Nivského potoka je převáděna do povodí Bíliny pro využití k vodárenským účelům (vodní nádrž Jirkov).