Brno zkoumá vydatnost a kvalitu artéských vod

Brno má pod sebou celorepublikový unikát. Obří vodní zásobárnu rozkládající se zhruba pod polovinou města plánují jeho představitelé využít v krizových situacích.

Cílem je najít zdroj, který by dokázal zásobovat Brňany pitnou vodou v případě nedostatku vody.

Brno zmapovalo 78 vrtů, 18 z nich vybralo jako vhodných pro další posouzení. Šest jich je v Tuřanech, tři v Černovicích, dva v městské části Brno-jih. Další vrty jsou v Řečkovicích, Žabovřeskách, Komíně a Kníničkách. Zbylé tři vrty jsou mimo Brno, konkrétně ve Střelicích, Jinačovicích a Ostopovicích.

Vybraný vrt či vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví, místo by také mělo být dobře přístupné pro plnění zásobovacích cisteren.

Podle odborníků je podobné využití takzvané artéské vody nejvhodnější. Města, která stejnou zásobu vody pod sebou měla, ji už vypotřebovala. Například Paříž.

Brno je v současnosti zásobováno pitnou vodu z prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou a povrchovou vodou z přehrady Vír, která je upravována ve Švařci. Nový zdroj by mohl být Brnu k dispozici v případě dlouhodobého sucha a nedostatku vody či při poruše vodovodního systému.