Za vodou a krásným výhledem do Národního zemědělského muzea

Plánujete vyrazit s dětmi do muzea? Nezapomeňte na pražské Národní zemědělské muzeum a jeho expozici Voda v krajině.

Znáte Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné? Většina z vás zřejmě odpoví, že ne a to je opravdu škoda. Majestátní budova poblíž Letenských sadů totiž nabízí velmi unikátní interaktivní výstavy. Nás samozřejmě zajímá hlavně ta, která je věnována vodní tématice.

Ve druhém patře je dominantou expozice plastický model České republiky, na němž se promítají „příběhy“ vody. Oživují se hlavní rybniční soustavy, povodí i rozvodí, vysvětlují skutečné příčiny a zákonitosti povodní v kontrastu s nejsuššími oblastmi a důvody, proč tomu tak je. Ačkoliv jsme země na vodní zdroje bohatá, ohroženi suchem jsme stejně jako celá planeta.

Ve skleněných válcích mohou dále návštěvníci vyzkoušet různé vlastnosti a úlohy vody v krajině – sílu vody, vsakování, ale také to, jak s ní nakládáme, jak ji spotřebováváme. Interaktivní skleněné „knihy“ pak podávají informace o vodě jako základu života, koloběhu vody v přírodě i minerálních pramenech.

Autoři expozice se zamýšlejí také nad rolí člověka, který svou činností může pozitivně i negativně ovlivnit hospodaření s vodou, vodními zdroji v krajině i využití její energie. Expozice je tak skvělou inspirací k zamyšlení a možná i změně našeho chování.

Co dalšího nabízí budova Národního zemědělského muzea na Letné?

  • Přízemí je určeno milovníkům zemědělské techniky (expozice Jede traktor).
  • První patro nabízí pohled na přírodní zdroje, díky kterým si člověk od počátku zajišťoval sběrem a lovem obživu (expozice Myslivost a Rybářství).
  • Druhé patro prezentuje zemědělství jako jeden z největších objevů lidstva (expozice Zemědělství, Voda v krajině).
  • Třetí patro je věnováno stravování (expozice Gastronomie).
  • A žije i muzejní dvorek, kde najdete kozy, slepice, králíky, holuby a další domácí zvířata.

Do Národního zemědělského muzea se vyplatí jít klidně jen tak na střechu, kde najdete včelí úly, květinové záhony, trávník k posezení nebo na piknik a hlavně nezapomenutelný výhled na Prahu. Pohled ze střechy Národního zemědělského muzea aspiruje na jeden z nejkrásnějších v celém hlavním městě. Na střešní zahradu muzea je možné vystoupat po schodech či vyjet i s kořárkem výtahem.

Každý rok hostí muzeum i řadu výstav souvisejících se zemědělstvím, probíhá zde mnoho akcí, od těch, které připomínají tradice (Letenské prase, masopust, Letenská husa a další) až po Bylinkový den nebo Cukrářské slavnosti. Aktuální program najdete samozřejmě na webu.

Muzeum připravilo také řadu atrakcí pro děti. Ty se zde rozhodně nenudí! V expozicích najdou interaktivní prvky, kvízy, herní simulátory i šlapací traktůrky.

Základní vstupné do muzea činí 150 Kč, do 18 let vstup zdarma.
Letenská budova Národního zemědělského muzea je otevřena po celý rok každý den s výjimkou pondělí. Pro bezbariérový vstup můžete využít nájezdovou rampu z Kostelní ulice.

Foto: NZM