Zajímá lidi environmentální vzdělávání? Milion shlédnutí dokazuje, že rozhodně ano

Na další díl oblíbeného diskusního setkání Green Apéro tento týden přijaly pozvání dvě influencerky, které se dlouhodobě věnují udržitelnosti a environmentální politice - Rozárie Haškovcová a Tereza Koubková alias Holka z Letné.

Obě jsou také ambasadorky Evropského klimatického paktu, který se snaží oslovit jednotlivce, komunity i organizace a zapojit je do budování zelenější Evropy.

Jak na milion shlédnutí

“Snažím se o popularizaci vědy. Dneska už jsem schopna říct, u kterého tématu je potenciál na půl milionu shlédnutí. Hodně lidi napříkad zajímá to, co se děje v zákulisí. Jsme frustrovaní, když doma třídíme odpad a přitom nevíme, co se děje dál. Jeden z mých nejsledovanějších příspěvků například popisuje, jak funguje bioplynová stanice na zpracování bioodpadu, což lidem potvrzuje, že má smysl třídit bio-odpad. Velmi sledované jsou i příběhy z mého života. Skoro milion shlédnutí má video, ve kterém ukazuju drobné změny, které jsem zavedla po nastěhování do Prahy. Získám tím pozornost a v dalších příspěvcích už můžu navázat a povídat o zelené energii, zadržování vody v krajině či důvodech, proč je potřeba jít k volbám,” vysvětluje Rozárie Haškovcová alias Shluk buněk.

Její instagramový profil sleduje přes 65 tisíc lidí a je v současnosti jedním z nejrychleji rostoucích na české scéně. V rámci Evropského klimatického paktu se Rozárie věnuje environmentálním zákonům a mezinárodním smlouvám.

Komunikovat mimo bublinu

Tereza Koubková alias Holka z Letné se kromě působení na sociálních sítích věnuje také konkrétním projektům v oblasti environmentálního vzdělávání. Podílela se například na sérii videí do škol, která byla podpořena Ministerstvem školství. Dřívější výzkumná chemička je nyní autorkou společensko kulturního podcastu s názvem podcasTerka.

“Uvědomila jsem si, že jsem se uzavřela do své bubliny a neměla až tak velký kontakt s širokou veřejností. Začala jsem proto jezdit po Čechách a navazovala diskuzi s lidmi od 10 do 90 let. To mi dalo hodně zkušeností a rozšířilo obzory,” uvádí Tereza, která působila mezi lety 2020—2022 jako ambasadorka projektu Otevřená věda od Akademie věd ČR. Nyní je ambasadorkou Klimatického paktu Evropské komise a na Instagramu ji sleduje přes 45 tisíc lidí.

Každý může pomoci

“Je dobré si uvědomit, že každý může pomoci. Můžeme se nejen chovat šetrně k životnímu prostředí doma, ale i v rámci společnosti. Moje maminka je architektka a designérka, která v navrhovaných prostorách využívá recyklované koberce a předchozí nábytek rozdává zdarma lidem. Naše možnosti se prostě neomezují jen na to, co se děje doma, ale můžeme dělat změny i ve firmách, školách, ve státních institucích,” uvádí Rozárie.

Jde to dělat líp

Tereza navázala příkladem z Green Table. “Je ukázkou toho, jak i restaurace jde udělat líp. Sedíme na židlích, které jsou z PET lahví, je tady vegetariánská kuchyně, která výrazně snižuje uhlíkovou stopu oproti masové, voda z kuchyně se používá na zalévání rostlin, můžete si půjčit knížky s environmentální tématikou. Je to podnik, který je ukázkou toho, že to lze udělat tak, aby to dávalo větší smysl,” doplnila influencerka Tereza Koubková. O tom, že jídlo z Green Table je nejen udržitelné, ale také velmi chutné se mohli návštěvníci Green Apéro sami přesvědčit v rámci malého rautu po skončení akce.