Vyzkoušejte pokus s názvem "fata morgána"

Pokud jste ještě neviděli fatu morgánu na pokraji vyčerpání ve vyprahlé poušti, pravděpodobně jste ji viděli alespoň v létě třeba na silnici. Udělat si ji můžete ale i doma a zabavit tak celou rodinu, když třeba venku prší.

Co budeme k pokusu potřebovat?

  • skleněnou nádobu, nejlépe s rovnými stěnami (ideální je kyveta),
  • sůl
  • vodu
  • laserové ukazovátko

Postup:

Do nádoby nasypeme sůl do výšky kolem jednoho centimetru a na ni velmi pomalu a opatrně nalijeme vodu. Je dobré nalívat vodu tak, aby pomalu stékala po stěnách (např. pomocí injekční stříkačky) a co nejméně rozvířila sůl nasypanou na dně. Nádobu necháme alespoň hodinu odstát – čím déle, tím bude efekt výraznější. Posvítíme-li poté (nejlépe v zatemněné místnosti) laserovým ukazovátkem do nádoby v blízkosti vrstvy soli, pozorujeme, že se stopa laserového paprsku ve vodě ohýbá.

A co "fata morgána" znamená?

Fata morgána je optický jev v atmosféře, kdy lze vidět obraz vzdáleného objektu zrcadlící se ve vzduchu atmosféry díky teplotní inverzi. Jméno, v překladu „víla Morgana“, je odvozeno od Morgany Le Fay, mýtické sestry anglického krále Artuše, neboť zrcadlené předměty se zdají být neskutečné, volně se vznášející ve vzduchu, jako jakési vzdušné zámky. Často se tyto jevy pozorují v místech, kde jsou rozsáhlé rovné homogenní plochy, například v polárních oblastech nebo také v horských sedlech, případně nad vodními hladinami po chladném ránu či s rychlým ochlazením navečer.

Typicky na silnici můžeme v létě často pozorovat tzv. spodní zrcadlení – zdá se, že silnice v dálce před námi je mokrá. V tomto případě vidíme odraz obrazu oblohy nad vozovkou.

Zdroj: matfyz.cz, wikipedia