Veolia pomáhá obojživelníkům

Letos již podruhé bude Nadační fond Veolia pomáhat s bezpečným jarním putováním obojživelníků k vodě, ve které se rozmnožují. Spolu s Českým svazem ochránců přírody přispívá k tomu, aby obojživelníci nezahynuli pod koly aut.

Ochránci přírody i v letošním roce zabezpečují úseky silnic, kde dochází k nadměrnému usmrcování přecházejících žab a čolků projíždějícími vozidly. Aprílové počasí jim tuto pomoc tradičně komplikuje. V centrální evidence je více jak 500 silničních úseků, na kterých každoročně hynou žáby pod koly aut. Pouze na několika desítkách z nich lidé obojživelníkům pomáhají. Jen pro představu náročnosti, v letošním roce se na 18 úsecích instalovaly zábrany o celkové délce téměř 9 km.

Tyto zábrany buď zvířata navedou na bezpečnější trasu anebo jsou doplněny zakopanými nádobami, do kterých žáby a čolci spadnou. Pak nastupují další dobrovolníci, kteří je po celou dobu tahu několikrát denně z nádob vybírají a přenášejí na druhou stranu silnice. Přestože většinu těchto prací realizují dobrovolníci, náklady na materiální zabezpečení, dopravu atd. přesahují částku 200 000 Kč. V tomto roce je opět ochráncům významným darem pomohl uhradit Nadační fond Veolia.

Oproti minulému roku se již podařilo na jedné lokalitě v Českém ráji nahradit dočasné zabezpečení trvalým technickým zařízením a pro další úsek ve Středočeském kraji je již takové zařízení alespoň vyprojektované.

„Český svaz ochránců přírody je naším dlouhodobým partnerem. Spolu s nimi vykupujeme a obnovujeme mokřady po celé republice. K těmto významným aktivitám letos již podruhé Veolia podpořila i přímou ochranu ohrožených mokřadních živočichů. Týkat se tentokrát bude 9 lokalit, ve kterých pomůžeme zabezpečit tah obojživelníků,“ vysvětluje Vendula Valentová, ředitelka Nadačního fondu Veolia.

Podle předběžných zpráv z jednotlivých lokalit se podařilo v loňském roce přes riziková místa dostat více než 10 tisíc žab. Nejpočetněji byla zastoupena ropucha obecná, ale v některých lokalitách se ukázala i vzácná blatnice skvrnitá.