V odvodňovacích kanálech a korytech jizerskohorských potoků zadržují vodu stovky klád a fošen

Celkem 234 příčných objektů z klád a fošen instalovali do někdejších odvodňovacích kanálů a koryt Bílého a Černého potoka v Jizerských horách vodohospodáři z Lesů České republiky. Chtějí tak v rámci programu Vracíme vodu lesu zadržet v horách více vody a zamezit erozi.

Odvodňovací kanály vybudované ve druhé polovině 80. let minulého století u původních koryt Bílého a Černého potoka v Pavlově planině v Jizerských horách už dnes neplní svou funkci. Proto je využili vodohospodáři z Lesů ČR a instalovali do nich i koryt obou toků 234 příčných objektů z klád a fošen.

„Navázali jsme na první etapu projektu provedenou před deseti lety. Tehdy jsme vybudovali malou vodní nádrž Na kozí stezce Na Kozí stezce (Vodní plocha) Mapy.cz, ale především jsme prohloubené poškozené kanály zahradili kulatinou. Zmizelo kamenné opevnění hlavního melioračního kanálu, v němž je dnes na 450 metrech přírodní balvanitý tok,“ řekl Zbyněk Morkus, vedoucí správy toků pro oblast Labe z Lesů ČR. Díky těmto opatřením se už na Smědavské hoře a v části Pavlovy planiny neodvodňují rašeliniště.

Více se o všech vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete zde: www.vracimevodulesu.cz.

Zdroj: lesycr.cz