Pozorujte, jak rostlina transportuje vodu

Na webu vida.cz naleznete mnoho tipů na domácí pokusy s vodou, i tzv. "ekopokusy". Tentokrát si můžete zkusit pokus vlzínání vody zelím.

V tomto pokusu na vlastní oči uvidíte, jak rostliny transportují vodu. Od kořenů ji dokáží vytáhnout až nahoru k listům. Nemají žádnou pumpu ani čerpadlo, ale v sobě zabudované cévní svazky. Ty si můžeme představit jako takový systém brček. Jen vodu nikdo z vrchu nesaje, ale sama vzlíná.

Co budete potřebovat:

  • 1 list čínského zelí
  • sklenice s malým množstvím vody (hladina ve výšce asi 1 cm)
  • potravinářské barvivo

A jak postupovat?

  1. Potravinářské barvivo vysypeme do sklenice s vodou a dobře promícháme.
  2. Do sklenice s barvivem vložíme list čínského zelí a necháme působit.
  3. První náznaky pronikání barevné vody do listů se projeví už po pár desítkách minut, během 24 hodin už budou zbarveny nejen silné cévy, ale barevný nádech získá celý list, protože voda voda pronikne i do nejužších vlásečnic.

Vysvětlení

Obarvená voda systémem cévních svazků pomalu vzlíná (stoupá) listem nahoru. Tomuto vzlínání říkáme kapilární elevace. Teorie říká, že jsou-li oba konce kapiláry otevřené, jeden z nich je zanořen do kapaliny, a molekulové interakce mezi buňkami stěny kapiláry jsou silnější než interakce mezi molekulami kapaliny (kapalina s nízkým povrchovým napětím dobře smáčející materiál kapiláry), dochází k silovému působení, které nutí kapalinu stoupat kapilárou vzhůru (vzlínat).

Zdroj: vida.cz