Pokus s kukuřičnou křupkou
Slyšeli jste někdy slovo enzym? Enzymy se nachází i v lidském těle a ovlivňují rychlost chemických reakcí. Jsou dokonce i v našich slinách. Díky dalšímu zajímavému domácímu pokusu z webu vida.cz zjistíte, co dělají enzymy v kombinaci s kukuřičnou křupkou.
Co budete potřebovat:
- 1 kukuřičná křupka
- 2 průhledné, plastové kelímky (objem 200 ml)
- dřevěná míchátka
- voda v umělohmotné nádobce
- jodová dezinfekce (Betadine nebo Iodisol)
A jak postupovat?
- Půlku křupky nadrobíme do jednoho z plastových kelímků a zalijeme vodou.
- Druhou polovinu křupky rozkoušeme a plivneme do druhého plastového kelímku. Opět dolijeme vodou.
- Do každého kelímku nakapeme roztok jodu. Budou stačit 2 kapky.
- Následně je nutné obsah v obou kelímcích pořádně promíchat, aby se nám objevil výsledek. K míchání použijeme dřevěná míchátka.
- Pozorujeme, že kelímek bez slin je tmavě fialový, zato kelímek se slinami je světlejší, při delším míchání se odbarví úplně.
Vysvětlení
V kukuřičné křupce se nachází škrob složený z jednoduchého cukru. Cukry jsou tak navázané do dlouhé molekuly jeden pěkně za druhým! Sliny obsahují enzym amylázu, která narušuje vazby mezi částečkami cukru ve škrobu. Jod v dezinfekci se váže pouze na škrob a vzniká tak fialové barvivo. Když jsou ale vazby mezi cukry narušeny, jod se nemá kde navázat a barvu nevytvoří. Roztok tak postupně světlá, až barva vymizí úplně.
Zdroj: vida.cz