Na východě Čech začala obnova pěti lesních vodních nádrží

V Janovické oboře na Chrudimsku v Pardubickém kraji Lesy ČR odbahní, opraví nebo zrekonstruují hráze i další vodohospodářské objekty. V lesích zasažených kalamitou tak podnik uskutečňuje další projekt z programu Vracíme vodu lesu. Celkové náklady dosáhnou 18,5 milionu korun bez DPH.

Zadržet vodu a prospět tak lesu, krajině i zvěři je smyslem dalšího projektu Lesů ČR na soustavě pěti rybníků – Pekliny, Dolanský, Horní, Prostřední a Dolní. Práce by měly skončit v srpnu 2023.

„Postupně odstraníme z plochy vypuštěných rybníků více než osm tisíc metrů krychlových usazenin. Následně zrekonstruujeme hráze i bezpečnostní přelivy, u třech rybníků vybudujeme nové. Opravíme i požeráky a spodní výpusti,“ řekl Zbyněk Morkus, náměstek ředitele Oblastního ředitelství východní Čechy pro vodní hospodářství a investice. Nový štěrkový povrch dostanou hráze a přístupové cesty u Prostředního a Dolního rybníka.

Projekt spolufinancuje Ministerstvo zemědělství z programu „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích“.

Lesy ČR spravují téměř 39 tisíc kilometrů drobných vodních toků a bystřin v zemi. Více informací o programu a konkrétních projektech naleznete na vracimevodulesu.cz.