Máte rádi zmrzlinu? Pak si zkuste vyrobit svou vlastní!
Pomalu už se otepluje a až se budete chtít osvěžit zmrzlinou, můžete vyzkoušet další tip na pokus s vodou - v tomto případě tedy s ledem a dalšími ingrediencemi. Příprava domácí zmrzliny je možná trošku náročnější, ale když vám pomohou rodiče, za chvíli si na ni pochutnáte.
Co budete potřebovat:
- rychlouzavírací zip sáček
- dobře uzavíratelná umělohmotná krabička
- mléko 100 ml
- 2 lžičky cukru
- vanilkové nebo jiné aroma
- miska
- lžíce na míchání zmrzlinové směsi
- led z 2 plných formiček
- 10 lžic soli
Aby pokus rychleji a lépe fungoval, bude se nám také hodit:
- větší sáček
- útěrka
- gumová palice
A jak postupovat?
- V misce si rozmícháme směs mléka, cukru a zvoleného aroma.
- Směs vložíme do malého uzavíratelného sáčku.
- Led jemně rozmlátíme gumovou palicí. Našim cílem je, aby byl led rozdroben na malé kousíčky.
- Nasekaný led vložíme do plastové krabičky, která se dobře uzavírá. Na led nasypeme hodně soli, přibližně 10 vrchovatých lžic.
- Do ledové směsi smíchané se solí vložíme menší sáček s předpřipravenou zmrzlinovou směsí. Krabičku uzavřeme a hrkáme s ní, dokud není zmrzlina hotová.
- Během hrkání průběžně kontrolujeme konzistenci. Až je zmrzlinová směs zmražená, ze sáčku ji vyklopíme do misky.
- Teď už nezbývá nic jiného, než zmrzlinu co nejrychleji sníst, dokud se nám nezačíná rozpouštět.
Vysvětlení
Sůl přimíchaný do ledu sníží teplotu tání ledové směsi. Když led posypeme solí, poklesne jeho teplota tání pod 0 °C a taje rychleji. Studený led však brzy způsobí, že voda vzniklá táním znovu zmrzne. Na tento děj se spotřebovává teplo z okolí. Ochladí se tedy sáček s mlékem a vytvoří se v něm zmrzlina.
Zdroj: vida.cz