Kam za koupáním do přírody??

Léto klepe na dveře a s ním i teplé počasí, které nás láká někam k vodě. Přinášíme vám proto tipy, kam se v Česku vydat na přírodní koupaliště.

Asi většina z nás bude mít letos tak trochu jiné léto, protože kvůli koronaviru nevyrazíme do oblíbených destinací k moři. To ale nemusí vadit, protože pěkné koupání si můžeme užít i v Česku. Máme tu spoustu krásných přírodních koupališť…

Před koupáním je ale potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Nebezpečné jsou sinice. Když je jich velké množství, produkují látky, které způsobují například alergie. Když si člověk při koupání lokne vody, která je hodně znečištěná, může mít střevní a žaludeční potíže nebo i vážnější zdravotní problémy.

V Česku je 137 přírodních koupališť, která mají svého správce. Seznam krajských hygienických stanic, pod jejichž webovými adresami si můžete stáhnout data o kvalitě vody ve vybraných koupalištích naleznete zde.

Zatím má naprostá většina přírodních koupališť v Česku čistou vodu, vyplývá z informací hygieniků a Českého hydrometeorologického ústavu.

Každý člověk si ale test kvality vody může udělat sám. Stačí naplnit PET lahev vodou z koupaliště a promíchat ji. Když se po deseti minutách na hladině ukáže zelený prstýnek, není voda vhodná ke koupání. Pokud by se přesto někdo ve znečištěné vodě koupal, měl by se ihned poté vysprchovat.

Tipy na přírodní koupaliště

Praha a střední Čechy

Hostivařská přehrada

se nachází v sousedství Jižního Města a je obklopena lesoparkem. Na levém břehu jsou pláže. Dno je bahnité, místy písčité. Vstupné je 90 Kč pro dospělého a děti do 100 cm mají vstup zdarma.

Koupaliště Džbán

je přírodní koupaliště uprostřed Divoké Šárky. Díky pravidelným kontrolám kvality vody se tu nemnoží sinice a nádrž byla nedávno zbavena bahna, takže si tu můžeme užívat čistou vodu po celou sezónu. Dospělí zde zaplatí 90 Kč/den a děti mají vstup zdarma.

Jezero Lhota

Přírodní koupání v blízkosti Prahy. Celodenní vstupné stojí pro dosělého 60 Kč a pro dítě nebo studenta 40 Kč.

Jezero Konětopy

přiléhá z jedné strany k lesu a poskytuje tak skvělé místo pro letní rekraci. Za dospělého zde zaplatíte 50 Kč, za dítě 30 Kč.

Přehrada Slapy

Zde si užijete skvělé koupání i vodní sporty, jako vodní lyžování nebo jachtaření. Nádherná příroda a spoustu míst ke koupání, které nebude tak plné jako klasické koupaliště a navíc zadarmo.

Severní Čechy

Máchovo jezero

je vyhlášené letovisko na Českolipsku. Nachází se tu mnoho pláží, jako Doksy, Klůček, Staré Splavy a Pod Borným. Ceny nejsou všude stejné, např. na pláži Staré Splavy zaplatíte 100 Kč a na pláži pod Borným 20 Kč.

Jezero Barbora u Teplic

Koupat se můžete na 2 plážích. Za rodinné vstupné zaplatíte 50 Kč (1 rodič + 2 děti do 15 let) a po 17. hodině platí snížené vstupné.

Hamr na jezeře

je oblíbené přírodní koupaliště, kde je každoročně kontrolován stav vody a tak se nemusíte bát koupání. Vstupné činí 30 Kč/dospělý a 20 Kč/dítě. Můžete si půjčit lodičky, šlapadla a pro děti je připravená vzduchová trampolína, kolotoč, houpačky a můžete zažít i moderní vodní aktivitu jménem ZORBING.

Východní Čechy

Seč

Nádrž obklopená lesy, oblíbená mezi jachtaři a surfaři. Má několik pláží i odlehlejší místa s přístupem k vodě. Vstupné je zdarma.

Rozkoš

Přehrada Rozkoš se nachází v blízkosti městečka Česká Skalice. Vstup je zde volný a kromě koupání a vodních sportů tu najdete dokonce i saunu.

Borohrádek

Přírodní koupaliště Splav u Borohrádku je bez jakéhokoliv zázemí a vybavení, nic se tu tedy neplatí. Okolo jsou i cyklostezky a protože většina lidí dá přednost vybavenému koupališti, naleznete tu velké soukromí.

Jižní Čechy

Štilec

Přírodní koupaliště u Kamenného Újezdu s užší písčitou i travnatou pláží a pozvolným vstupem do vody. Dospělí zde zaplatí 35 Kč, děti 20 Kč/den.

Modřín

nabízí oblázkovou pláž s pozvolným sestupem do vody na břehu největšího uměle vytvořeného jezera v Česku. Vstupné pro dospělého je 60 Kč a pro děti do 15 let 40 Kč.

Pískovna u Veselí nad Lužnicí

Toto přírodní koupaliště slibuje písčité pláže a třpytící se vodní hladinu. Pískovna nabízí široký program přes celé léto. Vstup do pískovny je zdarma.

Západní Čechy

Rybník Chodová Planá

je vhodný k vodním sportům i koupání. Setkáte se zde s travnatým břehem a volným vstupem.

Konstantinovy lázně a a jezírko Hradišťský vrch

Jezírko se nachází asi jeden kilometr od Kontstantinových lázní a nabízí i malé občerstvení. Vstup do areálu je 40 Kč. Jezírko má průzračnou vodu plnou rybiček.

Přehrada Nechranice

leží na řece Ohři a nachází se v okrese Chomutov. Nádrž je často vyhledávána jachtaři a surfaři díky skvělým povětrnostním podmínkám. Vstup je zde volný.

Přírodní koupaliště na Moravě

Ostrava-Poruba

je největší přírodní koupaliště ve střední Evropě. Vstupné je pro dospělého 60 Kč a pro děti 40 Kč/den.

Hlučínské jezero

Koupaliště s travnatými plážemi a pozvolnými vstupy do vody. Za dospělého zde zaplatíte 30 Kč, za děti 20 Kč a mimo areál jsou i neplacené pláže.

Lužák

Přírodní koupaliště s dřevěnými ochozy a občerstvením na místě. Nachází se v blízkosti města Hodonín a vstup je zdarma.