Jak žít, abychom byli šťastní, druhým užiteční a zároveň respektovali přírodu

Přinášíme vám další tip na zajímavé čtení, knihu s názvem "Dobrý život ve stínu konzumní společnosti". O čem kniha je? O tom, jak žít život, který si chcete na smrtelné posteli zopakovat. To, jak takový život žít, popsal v naší tradici Aristoteles, který hovořil o tzv. "dobrém životě".

Žijeme dnes v nejbohatší civilizaci, která kdy na této planetě existovala, a přesto čelíme mnohočetným krizím, od klimatické přes hrozby spojené s narůstajícími nerovnostmi, nástupem umělé inteligence, přes extrémismus až po kolabující demokracii.

Je dobrý život dnes vůbec možný? Odpověď na tuto otázku se pokouší hledat tato kniha. Autor v knize rozebírá Aristotelovo pojetí „dobrého života“ na příkladu moderní společnosti. Podle něj totiž okolí člověka ovlivňuje daleko víc než on sám, a proto se v knize zaměřuje na pět společenských ekosystémů, ve kterých trávíme svůj život – rodina, škola, práce, společnost a planeta. V jednotlivých sférách rozebírá stinné stránky naší společnosti. Nakonec však poodkrývá alternativnější přístupy k uspořádání života, které člověku pomohou se ze začarovaného kruhu konzumní společnosti dostat.

Kniha má 640 stran a 1465 poznámek pod čarou a vznikala dlouhých pět let.

Autorem knhy je Tomáš Hajzler, který po studiích pracoval jako manažer ve třech nadnárodních firmách (Douwe Egberts, Vitana a GE Capital) a později založil tři firmy (cestovku, šnečí farmu a síť obchodů s africkým uměním). V roce 2001 ale zažil syndrom vyhoření a lékař mu doporučil razantní změnu života. Pustil se proto do projektu peoplecomm a od té doby zkoumá svět firem, vedení, náš postoj k práci a další souvislosti pracovního života. Znepokojuje ho fakt, že více než osm z deseti lidí chodí denně do práce, kterou nemají rádi.

Knihu s názvem "Dobrý život ve stínu konzumní společnosti" naleznete zde