Co všechno můžeme vyčíst z odpadní vody?

Odpadní voda. Všichni víme, že z naší domácnosti, školy nebo firmy odtéká špinavá voda. Znečistíme ji při spláchnutí WC, při mytí, praní, úklidu a při mnoha dalších činnostech. Většina lidí také ví, že voda odtéká odpadními trubkami do kanalizace a tou se dostává až do čistírny odpadních vod. Málokdo už ale tuší, že odpadní voda je i cenným zdrojem informací.

Odpadní voda je směsicí nespočtu bakterií, virů a nejrůznějších látek, které je třeba z vody odstranit, než ji vypustíme zpět do přírody. Ještě před čistěním nebo v jeho průběhu z ní ale můžeme zjistit zajímavé a důležité informace. Používají se k tomu různé laboratorní analýzy, při kterých se používají moderní přístroje a postupy.

Například analýza DNA. Zní to jako z napínavé filmové detektivky a podobně jako v kriminalistice se také používá k usvědčení zákeřného pachatele. Tímto zločincem je bakterie, která způsobuje špatné fungování čistírenského procesu. Když je tato bakterie v odpadní vodě přítomna, nefunguje správně usazování kalu (směs látek vzniklých při čištění) a do odtékající vody se mohou dostat nežádoucí nečistoty. Klasickými postupy, tedy určováním pod mikroskopem podle tvaru a barvy, se tato bakterie odhalit nedá. Vypadá totiž stejně jako její dvojče, které sice způsobuje podobné problémy, dá se však, na rozdíl od námi hledané bakterie, odstranit přidáváním chemického činidla.

Další analýza, která je u odpadní vody prováděna, je zjišťování přítomnosti virů nemocí covid nebo opičích neštovic. Při pandemii covidu se takto dá předpovídat vývoj počtu nakažených ve vybraných školách, domovech seniorů apod. Viry se totiž ve větším či menším množství objevují v odpadní vodě ještě dříve, než se u nakažených projeví příznaky nemoci.

Známé jsou také rozbory odpadní vody na přítomnost drog a různých léčiv. Podle místa odběru vzorků se dá vysledovat ve kterých částech města se drogy užívají více a o jaké druhy drog jde. Podobné je to i u léčiv.

Odpadní voda sice není ani pěkná ani voňavá, ale může pro nás být zdrojem důležitých poznatků.

Zdroj: vodnistrazci.cz