Chystáte se zahradu či balkon připravit na zimu?

Konečně trend, který přírodě prospívá a navíc přináší spoustu volného času. Chystáte se zahradu či balkon připravit na zimu? Odborníci na biodiverzitu radí: Čím méně, tím lépe. To platí pro hrabání listí i sekání trávníku.

Odborníci na biodiverzitu radí: Čím méně, tím lépe. To platí pro hrabání listí i sekání trávníku.

Listy nechejte

Ze svého seznamu úkolů můžete s klidným svědomím jako první vyškrtnout hrabání listí. To totiž vytváří útulný domov pro užitečný hmyz a obohacuje půdu. Studie ukazují, že tyto živiny absorbují rostliny, které jsou potravou pro hmyz, ten pak pro zvířata, což má v konečném důsledku pozitivní dopad i na lidi.

Hélène Soubelet, ředitelka Nadace pro výzkum biodiverzity (FRB) se sídlem v Paříži, dokonce doporučuje na zahradě nechat přirozeně rozkládat i odumřelé stromy, hromady dřeva a další zelený odpad.

Nesekejte trávník často

Jak se ukazuje, přírodní vzhled vaší zahrady může přírodě velmi pomoci. Pokud totiž necháte trávu růst, spustí se řetězová reakce, která zvýší biologickou rozmanitost. Nesekaný trávník navíc podporuje nejen rozmanitost rostlin, ale prospívá i hmyzu a zvyšuje počet opylovačů. Trávníky sekané jednou za měsíc jsou také odolnější vůči suchu.

Biodiverzita navíc velmi prospívá i nám lidem. Přináší rozmanitou škálu prospěšných mikrobů, které přímo ovlivňují imunitu a zdraví zvířat i lidí. Pravidelné vystavování se širšímu spektru mikrobů zlepšuje odolnost vůči alergenům, může předcházet astmatu a podle některých studií dokonce snižuje úzkost a posiluje kognitivní funkce.

Na zahradě i na balkonu

Řekněme, že bydlíte ve městě a nemáte rozlehlou zahradu. „Co platí pro zahradu, platí i pro balkon,“ říká Jean-François Silvain, prezident FRB. „Na balkoně můžete snadno zasadit různé rostliny nebo jen umístit pár polen pro úkryt pavouků a drobného hmyzu.“ Pozor na exotické rostliny

Vyplatí se také preferovat původní odrůdy rostlin. Původní hmyz a zvířata jsou totiž obecně více imunní vůči látkám, které původní rostliny uvolňují na ochranu před predátory. A co víc, původní rostliny jsou mnohem jednodušší na péči a odolnější vůči místnímu klimatu.

Osvětlení vaší zahrady v noci ruší

Platí jednoduché pravidlo. Ať už vytváříte zahradu na dvorku nebo oázu v pátém patře, dělejte to, co dělá příroda. Nechejte suché listí a větvičky na místě, kde spadnou, při zalévání napodobuje déšť (důkladným, ale méně častým zaléváním), používejte organický kompost a odolejte pokušení osvětlit vaši zahradu v noci, protože to velmi ruší mnoho organismů.

Každý z nás může přispět svým dílem k posílení biologické rozmanitosti, Ať už je váš malý kousek zeleně kdekoli.