Bojujeme s pandemií koronaviru, ale nezapomínáme na boj se suchem?

Aktuálně se řeší pandemie koronaviru. Sucho je ale pro Česko problém, který trvá už pět let a zhoršuje se, sledovat to můžeme už teď v dubnu, kdy zažíváme téměř letní teploty s minimem srážek.

Ze čtyř ročních období se u nás stávají už jen dvě. Klasické jaro, které přinášelo i mnoho srážek nezažíváme už několik let a v podstatě se u nás střídá slabší zima s extrémně teplým, až tropickým létem.

Letošní teplá zima

Data Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) upozorňují, jak se letošní teplá zima skoro bez pokrývky sněhu promítla do stavu českých toků a podzemních vod. Přestože sucho sužovalo českou krajinu i v loňském roce, jsou letošní čísla mnohem horší.

Z hlediska množství vody akumulované ve sněhové pokrývce na území České republiky byly sněhové zásoby v polovině března 2019 více než trojnásobně větší než v letošním březnu. Rozložení sněhových zásob na území ČR bylo v obou letech podobné, pouze v roce 2019 byly sněhové zásoby výrazně větší.

Stav podzemních vod na území České republiky byl u obou porovnávaných letech podobný, pouze v letošním březnu byla jižní část Čech a Moravy sušší. Oblast soutoku Dyje a Moravy je hodnocena letos jako mimořádně podnormální, zatímco v březnu 2019 byla jen silně podnormální.

Zemědělci mají obavy

Kdo se stará o pole, sad, zahradnictví, zahradu, ten už týdny marně vyhlíží vydatný, dlouhotrvající déšť. Když sledujete projekt Intersucho a na něm třeba mapu "Odchylka sucha od obvyklého stavu v období 1961-2010", máte pocit, že se Česko na většině území mění v kov rozžhavený už nyní do ruda. Míst bez rizika sucha je zdrcující menšina, převládá výrazné až výjimečné sucho.

Loni úrodu zachraňovaly silné květnové deště a nezbývá, než doufat, že i letos bude alespoň v květnu více pršet.

Musí se jednat

Sucho nás svírá už pátým rokem. Když pozorujete českou krajinu, když jí procházíte či projíždíte na kole, vidíte, jak málo se změnilo. Stále dál lány monokulturní řepky, stále dál obří pole zpracovávaná těžkou technikou. Jen občas, málokde, nový rybníček, mokřadlo. Desítky, možná stovky. Potřeba jsou tisíce.

Vláda se rozhodla, že dá peníze na stavbu malých vodních nádrží, poldrů. Zároveň se loni zavázala, že zrychlí, tedy zjednoduší, jejich budování. Jenomže urychlující zákon pořád chybí. A protože je tu aktuální problém pandemie koronaviru, nebude nejspíš řešení sucha nyní prioritou.

Zdroj: aktualne.cz

Foto: intersucho.cz